Lainaa startup-yritykselle

Jokainen yritys on jossain vaihessa ollut startup-yritys. Selvitimme myönnetäänkö lainaa startup-yritykselle.

Miksi startup-yritykset eivät saa lainaa pankista?

Lainan saaminen startup-yritykseen ei valitettavasti ole helppoa. Suurin syy tälle lienee liiketoimintaan liittyvä riski, ja se että haettavat lainat ovat melko pieniä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun menet pankin yrityslainatiskille, teetät paljon työtä pankkivirkailijalle pienen lainan myöntämiselle. Pankki kun mieluummin palvelee asiakkaita, joilla on pieni riski ja lainan tarve suuri. Valitettavasti tämä tarkoittaa että aloittelevana pienyrittäjän sinä et ole pankin premium-asiakas.

Lainaa Startup Yritykselle

Mikä on startup-yritys ja mikä ei ole?

Vastaus kysymykseen saattaa vaihdella riippuen vastaajasta. Pankin osalta olet startup-yritys kunnes olet toimittanut tarpeeksi monta tilinpäätöstä kaupparekisteriin. Yleinen käytäntö pankeissa on, että vähintään kolme tilinpäätöstä pitää olla toimitettuna jotta toiminta voidaan katsoa vakaaksi.

Näin saat lainaa startup-yritykselle?

Riippumatta mistä startup-yrityksesi hakee lainaa kannattaa ennen lainan hakemista olla selkeä suunnitelma mitä yritys tulee tekemään, ketkä ovat yrityksen asiakkaita ja mitä resursseja vaaditaan toiminnan käynnistämiseen ja myöhemmin ylläpitämiseen. Jos päädyt rahoittamaan startup-yrityksesi toimintaa osittain lainarahalla kannattaa olla selkeä kuva mihin rahat käytetään ja miten laina tullaan maksamaan takaisin tulevina kuukausina.

Startup-yrityksen luottoarviointi?

Jokainen yritys on erilainen ja niin myös startup-yritys. Pidemmän aikaa toimineen yrityksen osalta luottoarviointi perustuu yleensä viime vuosien avainlukuihin, kun taas startup-yrityksen osalta painotetaan suuremmassa määrin tulevaisuuden näkymiä. Tämä tekee arvioinnista vaikeampaa ja epävarmempaa. Mutta toisaalta laina maksetaankin takaisin tulevaisuuden rahavirroista eikä aiempien vuosien rahavirroista. Meillä Suomen Yrityslainassa ammattitaitoiset rahoitusneuvottelijat ovat käytössäsi.

Startup laina

Startup-yrityksen rahoituslähteet: 

  • Finnvera-laina tai starttiraha – Vasta aloittaneet yritykset (alle 3 kk toiminnassa)
  • Suomen Yrityslaina – Yli 3 kk toimineet yritykset jotka tarvitsevat rahoitusta 1.000-25.000 €
  • Pankilta – Yli 3 v toimineet yritykset joiden rahoitustarve yli 50.000 € ja laina-aika yli 2 vuotta

Kun haet rahoitusta kannattaa tarkoin selvittää lainan saamisen ehdot ja lainaa myöntävän yrityksen taustat.