Mikä on vertaislaina?

Vertaislainaaminen tarkoittaa digitaalista lainapaikkaa jossa rahaa tarjoavat ja rahaa tarvitsevat kohtaavat toisensa. Vertaislainoja tarjotaan niin yksityishenkilöille kuin yrityksille. Ajatus vertaislainaamisessa on että markkina päättää hinnan, eli lainaa tarvitseva henkilö tai yritys tekee lainahakemuksen ja lainaa myöntävät tahot tarjoavat kukin vuorollaan lainaa, jolloin halvin hinta voittaa tarjouskilpailun. Vertaislainaaminen lyhykäisyydessään:

  • Markkinapaikkaa ylläpitää kolmas riippumaton taho jonka tehtävänä on yhdistää rahaa tarvitsevat ja rahaa ulos lainaavat tahot.
  • Rahoittajat voivat vapaasti valita keitä henkilöitä/yrityksiä rahoittaa
  • Rahoittaja ja lainan hakija eivät ole entuudestaan tuttuja toisilleen

Sopiiko vertaislaina minun yritykselleni?

Vertaislainaaminen mahdollistaa parhaassa tapauksessa melko alhaisen koron lainalle, mutta vastaavasti itse lainan hakeminen on melko työlästä ja aikaa vievää puuhaa. Kannattaa myös huomioida että kaikki tietosi vertaislainapalvelussa ovat julkisia jotta rahoittajalla on mahdollisuus arvioida luottoriskiäsi. Toimitettuasi lainahakemuksen markkinapaikan ylläpitäjä tekee luottosuosituksen rahoittajille. Tästä työstä markkinapaikan ylläpitäjä perii kertaluontoisen välityskulun joka vähennetään ulosmaksettavasta lainasta. Tämä kulu on yleensä noin 5% nostettavasta lainasta ja lisäksi maksettavaksesi tulee noin 10€ tilinhoitomaksu jokaisesta laskusta ja/tai maksetusta kuukausierästä. Nämä ovat siis markkinapaikan ylläpitäjälle maksettavat vähimmäiskulut jonka lisäksi maksettavaksi tulee vielä itse rahoituksen korko joka maksetaan rahoittajille.

Kunhan on hyvin perillä siitä miten palvelu toimii ja on valmis odottamaan parista viikosta kuukauteen lainan ulosmaksua tilille, vertaislainapalvelu voi olla varteenotettava vaihtoehto myös sinun yrityksellesi.

Vertaislainaaminen on verrattain uusi ilmiö ja pelisäännöt ovat osapuolille vielä melko epäselvät, eritoten riitatilanteissa kun toinen osapuolista ei täytä velvoitteitansa. Ajan myötä alan pelisäännöt varmaan selvenee ja palveluista tulee nykyistä helppokäyttöisempiä lainaa tarvitseville.

Jos vastaavasti haluat lainata suoraa luotettavalta rahoittajalta ilman välikäsiä, kannattaa olla yhteydessä Suomen Yrityslainaan, jossa lainan hakeminen vie pari minuuttia ja alle 10:ssä minuutissa tiedät paljonko saat lainaa.  Ja mikäli olet tyytyväinen tarjottuun lainan ja allekirjoitat sähköisen lainasopimuksen maksetaan laina yrityksesi pankkitilille vielä saman päivän aikana. Suomen Yrityslainalla sinusta pitää huolen ammattitaitoinen rahoitusasiantuntija johon voit kääntyä missä tahansa yritysrahoitukseen liittyvissä asioissa.

 

Recent Posts